Start Alla arter i tävlingen Nyheter Om Nationalfågeln Hjälp Bli medlem Stöd fågelskyddet
 

Var med och utse en svensk nationalfågel!I år genomför Sveriges Ornitologiska Förening – BirdLife Sverige en stor omröstning i fyra steg som ska leda fram till att vi utser Sveriges nationalfågel. Med start på senvintern och målgång i samband med Falsterbo Bird Show i början av september ska såväl landets fågelskådare som allmänheten ha möjlighet att rösta på sin favoritfågel. För att rösta går du vidare genom att trycka på "Rösta-knappen" nedan. Pappersröstsedlar finns för utskrift och utdelning under menyn Hjälp ovan.

Men är inte koltrasten redan utsedd till nationalfågel? Jo, det kan sägas vara riktigt, men omröstningen som låg bakom var begränsad såväl geografiskt som till antal röstande. Det var 1962 som Dagens Nyheter utlyste denna omröstning bland sina läsare. Man fick in knappt 5000 svar, och vi kan på goda grunder anta att de allra flesta kom från huvudstadsregionen, det vill säga tidningens främsta spridningsområde. Den gången vann koltrasten med ganska liten marginal före domherren.

Omröstningen utgick från 40 olika fågelarter. Via fyra röstningsomgångar ska en ”vinnare” utkristalliseras. I de tre första omgångarna kommer vardera tio fåglar att bli ”utslagna”. Därefter avgörs finalomröstningen mellan de återstående tio arterna. Den 31:a augusti avslutas omröstningen och den 4:e september presenteras den fågelart som fått flest röster och därefter får ståta med epitet Sveriges nationafågel. Presentationen sker 18:00 vid Falsterbo Bird Show.

Röstningsomgångarna avslutas enligt följande:
• Omgång 1: 28 februari
• Omgång 2: 30 april
• Omgång 3: 30 juni
• Finalomgången: 31 augusti

Under fliken "Alla arter arter i tävlingen" kan du se vilka arter som är kvar och vilka som är utröstade.Drift och applikation iGoTerra